Actuele vraag: Elektronisch toezicht: verouderd materiaal – geen sluitende controle

Op 8 oktober 2015

Elektronisch toezicht: verouderd materiaal – geen sluitende controle (Lorin Parys en Caroline Croo)

 

 

 

 

 

 

Foto Caroline Croo in parlement tijdens vraagVraag van Caroline Croo: De Vlaamse ambtenaren die veroordeelden met een enkelband controleren, legden het werk neer op 5 oktober. Reden daarvoor is het feit dat de ambtenaren beweren dat de apparatuur uitvalt en/of verouderd is, waardoor ze niet meer in staat zijn om de veroordeelden te controleren of ze daadwerkelijk hun huisarrest naleven.

Oorzaak van de problemen is volgens de vakbond de overheveling van het Nationaal centrum voor elektronisch toezicht (NCET) van het federale beleidsniveau naar het Vlaamse beleidsniveau. Dat brengt technische problemen met zich mee: enkelbanden werken vaak niet en raken niet of heel traag hersteld, computers en controleapparatuur vertonen evenzeer gebreken.

Het is zeker niet de eerste keer dat er verontrustende signalen komen over het elektronisch toezicht. Soortgelijke klachten verschenen ook eind februari van dit jaar in Humo, waar een werknemer van het NCET kwam getuigen dat ‘het materiaal niet deugt’ en dat de controleverbindingen gebrekkig geregeld worden, waardoor systemen tijdelijk buiten werking treden en er dus geen real-time controle mogelijk is. Daarbij kan ook verwezen worden naar de technische problemen van oktober 2014, waarbij enkelbanden maar liefst vier uur niet konden gecontroleerd worden omwille van een stroomonderbreking in de gebouwen van de FOD Justitie in Brussel. Er zouden ondertussen wel een aantal nieuwe enkelbanden besteld zijn.

Welke maatregelen ivm aankoop en vernieuwing van materiaal worden er verder nog genomen om de continuïteit van de controle op enkelbanden te garanderen?

Antwoord van Minister Hilde Crevits:

De hele beschouwing over het effectief uitvoeren van de straffen en de verhoudingen daarin: ik laat het aan u over om daarover in de commissie samen met minister Vandeurzen een zeer intense gedachtewisseling te hebben.

U stelde heel concreet de vraag naar de gevolgen van de staking. Ik heb deze middag het bericht gekregen dat de actie geen gevolgen heeft gehad voor de opvolging en de monitoring van de veroordeelden onder elektronisch toezicht omdat de directie gedurende de dag de monitoring heeft overgenomen. ’s Nachts heeft een personeelslid van de dienst Monitoring de permanentie kunnen verzekeren. Er is een werkonderbreking geweest, maar daarvan zijn geen gevolgen op het veld.

Voor wat betreft de vragen, geef ik hier een stand van zaken. De huidige opdracht voor de huur van enkelbanden wordt sinds 1 juli 2014 beheerd door de gemeenschappen en werd onder dezelfde voorwaarden verlengd tot 30 september 2015. Het contract met de leverancier die de enkelbanden en de bewakingsboxen levert, loopt nu ook op zijn eind. Op 6 februari 2015 werd een bestek gelanceerd voor een nieuwe overheidsopdracht. De openingszitting heeft een paar maanden geleden plaatsgevonden. Daar werd bevestigd dat het nieuwe materiaal volgend voorjaar beschikbaar zal zijn. Er was heel wat kritiek op het feit dat die auto’s allemaal zo oud zijn en meer dan 200.000 kilometer op de teller hebben. De afspraak is gemaakt om nog dit jaar nieuwe wagens aan te kopen. De ICT-problemen zouden ook opgelost worden. Er zijn al stappen gezet om definitieve oplossingen te bieden. Dat zou allemaal opgelost zijn tegen half 2016. Na al deze engagementen werd beslist om het werk te hervatten.

Dat is in het kort de stand van zaken met betrekking tot de vraag waarom het personeel een actie heeft gevoerd, wie de opvolging heeft verzekerd en wat het resultaat is van de onderhandelingen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is