Digitalisering moet hoge dossierkost Energielening drukken

Op 8 oktober 2015

Dit jaar worden 7000 Vlaamse Energieleningen verwacht voor in totaal dertig miljoen euro bij de lokale Energiehuizen. Zo’n energielening is een goedkope lening voor energiebesparende investeringen. “Maar voor elke energielening is er ook een netto dossierkost die gelijk is aan twintig procent van het geleende bedrag”, vernam Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy van de bevoegde minister. “Dat is natuurlijk absurd hoog.”

“De verklaring zit grotendeels in de zeer hoge administratieve lasten”, verklaart Gryffroy. “Zo is bij sommige energiehuizen een kleefbriefje nodig van de mutualiteit. Of een kopie van je elektriciteitsafrekening of identiteitskaart, en ga zo maar door. De meeste lokale entiteiten werken daarenboven enkel via een papieren invulformulier.”

Online aanvraag

Om die administratieve last te verlichten en zo de kost per dossier te verlagen, pleit Gryffroy voor het gebruik van een krachtig digitaal platform. De minister beloofde daar werk van te maken. “Dan kan de aanvraag online gebeuren en de verwerking en controle grotendeels geautomatiseerd worden. Dat moet leiden tot een win-win-winsituatie: de baten zijn voor de ontlener, het lokale energiehuis en de overheid”, besluit de energiespecialis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is