Vlaamse sensibiliseringscampagne tegen ronselaars energiecontracten in de maak

Op 21 januari 2015

Vlaanderen gaat zijn burgers informeren en sensibiliseren over misbruiken bij deur-aan-deurverkopers van energie. Dat antwoordde de bevoegde Vlaamse minister op een vraag van Mellenaar en Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy. Die volgt voor de N-VA de energiesector op de voet.

“De problematiek leeft zeer sterk. Ik werd vanuit diverse hoeken gecontacteerd met tal van gelijkaardige verhalen”, vertelt Gryffroy. Daarin merkt hij een grote constante: verkopers stellen zich amper voor, kunnen geen legitimatie voorleggen of geven aan voor een andere leverancier te werken. Vaak gebruiken ze een vals voorwendsel om toegang te krijgen. Meestal wordt uiteindelijk een verkoopcontract gesloten zonder dat de betrokkene dat goed en wel beseft.

Volgens Gryffroy gaat het hier niet om geïsoleerde gevallen, maar wel om een typische manier van werken bij een groeiend aantal verkopers. Volgens de ombudsdienst Energie gaat het aantal klachten over deze manier van werken in stijgende lijn. “We stellen vast dat het doorgaans oudere mensen en sociaal zwakkeren zijn die door de verkopers worden geviseerd.”

Niet lijdzaam toezien
Het aanpakken van de misbruiken is een bevoegdheid van de federale minister van Consumentenzaken. “Maar dat betekent niet dat we vanuit Vlaanderen lijdzaam op dergelijke praktijken moeten toezien”, aldus Gryffroy. “De Vlaamse overheid kan en moet haar burgers correct en laagdrempelig informeren en sensibiliseren. Dat gebeurt best via de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) en het Vlaams Energieagentschap (VEA).”

“Ten slotte kunnen ook de energieleveranciers zelf inspanningen leveren”, besluit Gryffroy. “En wel door hun verkopers goed op te leiden, op te treden tegen misbruiken en de sensibilisering te ondersteunen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is